Pandemi ile Mücadele İçin Evde Kalan Çocuklar ve Eğitim İhtiyaçları

Koronavirüs salgını ile mücadelede birçok ülkede akla ilk gelen yöntemlerden biri okulların kapatılması oldu; çocuklar evlerine gönderildi ve eğitime uzaktan devam edilmesi kararı alındı. UNICEF ve UNESCO, Mart ayı başında hem eğitimi hem de ekonomiyi tehdit ettiği uyarısı ile birlikte o tarihte 290 milyon çocuğun okula gitmediğini, bu sayının artmasının beklendiğini duyurdu.

UNESCO’nun paylaştığı bilgiye göre 08.04.2020 günü itibariyle 188 ülkede okullar kapanmış durumda. UNESCO, okulları kapatarak uzaktan eğitime geçen ülkelerin kullandıkları eğitim sistemlerini ve araçları derleyerek bu alanda yürütülen çalışmaları ve dünyada eğitimin durumunu takip etmeye çalışıyor.

Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de başlangıçta çocukları salgından korumak için okula gitmemelerini sağlayacak bir karar alınması önemsendi. Ancak çocuklar eve girdikten sonra üzerinde düşünülmesi gereken bu karara bağlı ortaya çıkan sorunlar gündeme geldi: anne-babası çalışmak zorunda olan çocukların bakımı ve güvenliği, aile içi ihmal ve istismar, uzaktan eğitime erişim gibi.

Öğretmen Ağı ve Eğitim Reformu Girişimi 28 Mart 2020 tarihli e-bülten ile uzaktan eğitim sürecinin nasıl işleyeceğine ilişkin ilk bilgileri duyuruyorlar. Uygulamayı izlemek için bir online anket de içeriyor bu bülten. Bu süreçte neler yaşandığını ancak bu tür değerlendirmeler sonrasında görmek mümkün olacak. Ancak uygulamanın başladığı ilk andan itibaren farkına varılan önemli bir risk var, uzaktan eğitimin çocuklar arasında eşitliği bir kez daha bozması.

UNESCO bu sorunun her ülkede ele alınması istiyor ve çözümü için üç yöntem öneriyor:  kapsayıcı öğrenme çözümlerinin planlanması, okul dışında da çocuklara beslenme desteği sağlanması, dijital erişim olanakları bakımından çocuklar arasındaki büyük farkın kapatılması.