Babalık Meselesi
Anne Çocuk Eğitim Vakfı’nın (AÇEV), babalık rolünün güçlendirilmesine yönelik çalışmaların öncülüğünü yapıyor. “Babayım” kampanyası ile, babalık rolleri üzerinden erkeklerin dönüşümü hedefleniyor. Kampanya çerçevesinde, Baba Destek Programı’nı, hali hazırda uygulayan gönüllü eğitimciler ve programdan mezun olan babaların desteği ile çocuk yaşta, erken ve zorla evlilik riskinin yüksek olduğu tüm bölgelerde yaygınlaştırmak hedefleniyor.
Beş kıtada 50’den fazla ülkede yürülen MenCare de küresel bir babalık kampanyası. Kampanyanın misyonu “ailelerin refahını, cinsiyet eşitliğini ve anneler, babalar ve çocuklar için daha iyi sağlık koşullarını sağlamak için erkeklerin adil, şiddet içermeyen babalar ve bakıcılar olarak katılımını teşvik etmek” olarak tarif ediliyor ve “gerçek eşitliğe ancak erkekler dünyadaki çocuk bakımı ve ev işlerinin yüzde 50’sini üstlendiğinde ulaşılacağına inanıyoruz” deniliyor.
Kampanya kapsamında hazırlanan, Covid-19 pandemisi ile mücadele sürecinde ev içi sorumlulukların paylaşılmasına dair bilgi notu, bu bakış açısının güncel ihtiyaçlara yansımasını gösteriyor. Periyodik olarak yayınlanan Dünya Babalarının Durumu Rapları (2019, 2017, 2015) da, hem toplumsal cinsiyet eşitliği hem de çocuk haklarının uygulanmasına dair önemli konuları ele alıyor: “Öncelik yasa hükmünün değişmesi mi, sosyal normun değişmesi mi olmalı” gibi.
Ayrıca kampanya web sitesinden, Nordic Babaların Durumu , Rus Babaların Durumu, Amerikalı Babaların Durumu, Güney Afrikalı Babaların Durumu gibi farklı kültürlere özgü durum raporlarına da ulaşmak mümkün.
AÇEV’in hazırladığı Türkiye’de Babalığı Anlamak Serisi kapsamında yayınlanan Türkiye’de İlgili Babalık ve Belirleyicileri, Ebeveynlik, Erkeklik ve Çalışma Hayatı Arasında Türkiye’de Babalık ve Erkeklik ve Babalık Halleri başlıklı üç rapor da Türkiye’de babalığın durumunu ortaya koyuyor.