Prenses Kızımız Öğretmen, Aslan Oğlumuz Mühendis Olacak
Cinsiyet ile kariyer arasında ilişkinin, bebeklikten başlayarak kız ve erkek çocuklarına sistematik olarak farklı normların işlenmesi, cinsiyetçi rollerin öğretilmesi ve çocukların yetenekleri, karakterleri, ilgi alanlarının farklılaşmasından kaynaklandığına dikkat çekilmektedir.
İsveç’te Lund Üniversitesinde yapılan bir araştırmada 15 yaşında 2.500 çocuk ile mülakat gerçekleştirilmiş ve araştırma sonucu olarak kız çocukları erkeklerin baskın olduğu alanlarda (teknoloji, fen, mühendislik vd.) becerilerini sorgularken, erkek çocukların hem erkeklerin baskın olduğu, hem de kadınların çoğunlukta olduğu alanlarda kendilerini yeterli gördükleri gözlemlenmiştir.
Bir başka araştırmada ise üstün zekâlı çocukların kariyer seçimlerinde cinsiyet rollerinin etkisine bakılmış, 11 ile 14 yaş arasında 95 erkek çocuk ve 132 kız çocuk ile görüşmeler yürütülmüştür. Araştırma kapsamında kariyer seçenekleri prestij, sektördeki cinsiyet dağılımı/baskınlığı ve eğitim açısından puanlandırılmıştır. Araştırmaya göre, kız öğrencilerinin kariyerin puanından bağımsız, birçok kariyer seçeneği ile ilgilendiği görülmüştür. Erkek öğrencilerin ise sadece yüksek prestijli ve eğitimi daha fazla olan ve cinsiyet rollerinin etkisi ile belirli kariyer alanlarına yöneldikleri belirtilmiştir.
2012 senesinden beri “Kod Yazan Kızlar” (Girls Who Code)’ın kurucusu ve CEO’su olarak çalışan Reshma Saujani bu durumu değiştirmek amacıyla çalışıyor. Şuana kadar 185.000 kıza ulaşılmış. Programın amacı kızların teknoloji alanında gelişimlerini desteklemek ve kız çocuklarına ve genç kadınlara teknoloji gibi erkekler tarafından sahiplenilen ve geleceğin iş gücü açısından önemli olan alanlarda yükselmek için cesur olmaları gerektiğini anlatmaktır. Saujani’nin bu mesajı paylaştığı “Mükemmel Değil Cesur Ol” kitabı Elma Yayınları tarafından Türkiye’de yayınlanmıştır.
Cinsiyetçi ve ayrımcı kültürü değiştirmek için çocukların eğitimlerinde cinsiyet çalışmalarına yer verilmesi geliştirilen önemli stratejilerden biri. Eğitimde cinsiyet eşitliğini sağlamak üzere rehberler geliştiren UNESCO’nun Kırsal Eğitim için Uluslararası Araştırma ve Eğitim Merkezi Program Uzmanı Doçent Doktor Jin Chi, eğitimin çok daha erken yaşlarda başlaması gerektiğine, çocuklardaki cinsiyet ayrımını iyileştirmek için erken çocukluk programlarının önemine dikkat çekmektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2014-2016 yılları arasında gerçekleştirdiği Eğitimde Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Geliştirilmesi Projesi’nde, 40 pilot okulda uygulama yapılmış ve okullar ve eğitimciler için standartlar geliştirilmiştir.
Sitenizi çok başarılı buluyorum emeğinize sağlık teşekkürler.